15.2.2015 - MFL - Florbal Stonava - Ossiko Třinec 5:4 po nájezdech (2:0, 2:2, 0:2 - 1:0)

Po týdenní pauze nás čekal těžký soupeř - Ossiko Třinec.

Byli jsme však připraveni na cokoliv: Stonavská část pečlivě rozebírala strategii, k tomuto zápasu, až do brzkých ranních hodin - na plese. Takže nás nemohlo (skoro) nic překvapit.

Hned prvním překvapením bylo totiž Jerzyho opláchnutí pod sprchou ještě před zápasem - že by nový rituál? Zaslechl jsem taky pár kratičkých historek ze zmiňovaného plesu zakončených hláškou: „To určitě během třetiny, do poloviny zápasu, vypotím - vyběhám.“ No a tak jsme se plni pozitivních myšlenek přesunuli k hrací ploše.

Rozcvičit, rozběhat, pohrát si s míčkem. Co to vidím, Ossiko má jen 7 hráčů. A Dano mi připomíná, že dnes už hráli nějaké zápasy. Tak jich bude určitě málo. A dodává: „Kdo dá první gól, vyhraje.“

Zápas začal, Třinec nenechává nikoho na pochybách, že i v menším počtu o sobě vědí. To jejich zpracování a dlouhé přihrávky, to je něco. Že se hraje více na naší půli, asi není překvapením, ale že jim při střelách trochu klouže míček už jo. Hlavně je nenechat dostat se do klidu. A to se nám daří: dobře napadáme, dobře bráníme, dobře k nim přistupujeme. A úsilí se začíná vyplácet. Sice jsme po drobném nezdaru z rozehrávky museli soupeři vyšoupnout míček z hole. Ten se pak jen tak kutálel před velkým brankovištěm - první u něj však byl Nalin, který dlouho neváhal a dlouhým pasem středem jej poslal skoro přes celé hřiště Jerzymu, který udělal dva rychlé kroky a prostřelil gólmana Třince. Vedeme 1:0!!! Plácnu si se všemi, co vidím a jdu střídat. Ještě jsem si pořádně ani nelokl vody a už se zase radujeme! Juris přihrál Jerzymu a ten se ani podruhé nemýlil… Dvougólové vedení - je to sen?

Do druhé třetiny nastupujeme o to více soustředění. Jenže hned z první akce těží Třinec. Odraženou střelu ze vzduchu posílá do naší sítě volný hráč Ossika… Snížení o jeden gól, ale netrvalo dlouho. Dobroš nahodil z ostrého úhlu na gólmana Třince, odražený míček vybojoval Janko, který obtěžován soupeřem přenechal balónek Kožovi, jenž vyběhl zpoza brány a trefil se do volného místa… Opět dvougólové vedení a rychlá odpověď na jeden nezdar. Paráda… Třinec se dál nevzdával, přiostřil, tlačil. Nejprve z toho byl krvavý šrám na Kožově ukazováčku a po silném tlaku v našem obranném pásmu, kde si třinečtí rychle měnili pozice, přišel i gól. V závaru a zmatku před i za naší bránou se míček dostal k volnému hráči na levé straně, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě… Ossiku to nestačí a neustále si vytváří další a další šance. Dano v bráně lítá od tyčky k tyčce a i k břevnu si povyskočil, za zády se mu, díkybohu, míček neobjevil – skvělé… Naopak, čtvrtého gólu jsme se dočkali my. Přímý úder rozehrál Andree střelou na bránu, u které číhal za protivníkem schovaný Jerzy, chytře vystrčil hůl do letícího míčku a tečoval jej do brány pod ruku gólmanovi… Už zase vedeme o dva góly - 4:2! Jerzy si připisuje třetí trefu - hattrick!

Čeká nás poslední část hry. Vedeme a víme, že Ossiko nedá svou kůži zadarmo. Vytváří si šance, často střílí ze střední vzdálenosti a spoléhá na nešťastnou teč, nebo na vyražení a rychlou dorážku… Hodně času se přetahuju před brankovištěm o Danův výhled… Ale co netrefí nás, to Dano úspěšně chytá a rychle vysílá do protiútoků. Úspěšně jsme hasili jejich pokusy a dokázali si šance i vytvořit. Posledních několik minut do konce a stále jsme drželi dvoubrankové vedení. To jsme neudrželi. Ne, že by nám soupeř dal nějaký gól. My jsme si je tam dali sami. V rychlém sledu se nám podařilo skopnout do vlastní brány dva míčky. První po odražení přihrávky zpoza brány. A druhý po zmatku ve velkém brankovišti. Snad zásah osudu, nezkušenost, nervozita, nešťastná náhoda, špatná domluva. Je konec třetiny. Co už, i remíza je dobrá. Jakékoli urvání bodů soupeřům na vyšších příčkách je výborné. A kdo by si toto před zápasem pomyslel? - Já ne.

Kratičká pauza a nájezdy.

Začíná Třinec. Zkouší bekhendovou kličku po zemi k tyčce, ale Dano připravený vystrčil obě nohy proti tomuto pokusu a v pohodě zachytil míček. Za nás jede Juris. Rychlá střela do horního rohu brány. Gólman ji však vystihl a vystřelil ruku tímto směrem, vytlačil tak míček mimo brankovou konstrukci. Druhá série nájezdu. Třinecký hráč se rozbíhá a zkouší Danovi procedit míček mezi nohama, ten jako by to tušil, je připraven a míček udržel pod sebou. Teď já - Kouknu na kluky na střídačce a vím, že to vyjde, jdu na to: Bez delšího otálení se pomalu rozbíhám - klička do bekhendu, síťka se zavlnila - míček je v bráně. JOÓÓ!!! Plácám si se všemi. Ještě může Třinec srovnat… To se ale nepodařilo i poslední nájezd Dano vychytal! Paráda! Vítězství. Cenné vítězství nad Ossikem Třinec.

Ještě bych chtěl vyzvednout naši králičí pacičku - Andreeho, který má obdivuhodnou bilanci - ve třech zápasech, ve kterých nastoupil, dvakrát pomohl bodově k vítězství (jednou to nebylo třeba…).

Zaklepal jsem to na dřevo. - Bude to dobré.

Pavel „St. Louis“ Blus

 

Statistika zápasu:
11:30 - Gąsior Jerzy (Nalewajka Adam) - 1:0
12:00 - Gąsior Jerzy (Wawrzyk Jiří) - 2:0
15:40 - Ossiko Třinec - 2:1
16:24 - Kožusznik Marek (Ćmok Jan) - 3:1
25:14 - Ossiko Třinec - 3:2
29:49 - Gąsior Jerzy (Glac Andrzej) - 4:2
42:18 - Ossiko Třinec - 4:3
43:17 - Ossiko Třinec - 4:4
Rozhodující nájezd - Blus Pavel - 5:4

Vyloučení: 0:0. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0.

 

Sestava týmu:

Daniel Fukala (B)

Pavel Blus (O), Adam Nalewajka (O) - Andrzej Glac (O), Michal Kozieł (O)

Michal Gąsior (Ú), Jerzy Gąsior (Ú), Jiří Wawrzyk (Ú) - Marek Kožusznik (Ú), Jan Ćmok (Ú), Jakub Dobrovolný (Ú)